Crestinismul Expus

sâmbătă, 19 martie 2016

Despre cruce

Pentru că nu m-am lecuit după ultima vizită, am navigat din nou prin colțurile obscure și aproape uitate de lume ale internetului și nu mare mi-a fost mirarea când am aflat ceva cuvinte de duh ale unor creștini. 

Ce mai contează că acele cuvinte erau probabil scrise în virtutea darului alcoolizări, pe care Pavel l-a uitat , cel mai important dar pentru un ortodox, mai ales dacă e rus sau român, așa încât mă văd nevoit să-l reamintesc cititorilor : 

”Se seamănă întru alcool, înviază întru drog. Iată darul alcoolizării.”


Așa cum spuneam și în postarea precedentă, trebuie să analizăm textul pe care l-am găsit ca nu cumva oițele să fugă din turmă... Că poate scapă de abator.


Primul lucru pe care-l remarcăm este începutul ex abrupto 

Crucea lui Hristos ne arata atat iubirea cea necuprinsa a lui Dumnezeu fata de noi, cat si locul judecatii sufletelor noastre. Pentru ca Hristos este rastignit, judecata lui Dumnezeu va fi si dreapta.

Am colorat cu roșu două aspecte esențiale. 

1. Primul aspect  se referă la nemărginita iubire a lui dumnezeu față de oameni după cum se poate observa că ar vrea dumnezeul creștin să ne vadă, potrivit propriilor sale cuvinte din propria-i carte : ”Iar partea celor fricoşi şi necredincioşi şi spurcaţi şi ucigaşi şi desfrânaţi şi fermecători şi închinători de idoli şi a tuturor celor mincinoşi este în iezerul care arde, cu foc şi cu pucioasă, care este moartea a doua.” (Apocalipsa 21:8 ). 
Vedem deci că în categoria necredincioșilor pot fi incluși toți cei care nu sunt ortodocși - așa, cam vreo 6 miliarde în momentul de față. Iată deci  iubirea cea necuprinsă a domnului.
2. În textul citat, al doilea aspect pe care am ținut să-l evidențiez este eroarea logică Non sequitur  .


Să continuăm deci, dragi credincioși, cu analiza textului :


O dreapta raportare la Jertfa Mantuitorului ne poate castiga pe loc raiul, pe cand o nebuneasca parere ne poate pierde. 

Ce spuneți, dragi credincioși, seamănă afirmația de mai sus cu eroarea logică a Apelului la frică ? 
Da, numai seamănă, e ceva manipulare a dușmanilor bisericii, REPEDE, REPEDE, spune o rugăciune ca să nu te piardă o nebunească părere : )))))

Așa, acum că te-ai calmat, dragă credinciosule/ credincioasă, putem continua....


Astfel, a privi spre Crucea lui Hristos, "pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mantuim, este puterea lui Dumnezeu" (I Corinteni 1, 18).


Adică... adică vrea să zică că sunt unii care nu cred că ei se mântuiesc și că  acea cruce este puterea lui dumnezeu ? : )))) Vai, dar ce oroare =)))Fiecare om se poate regasi pe sine in momentul Rastignirii Mantuitorului, fie intr-un talhar, fie in celalalt. Crestini fiind, nu trebuie sa uitam niciodata ca toti suntem talhari inaintea lui Dumnezeu, intorcand spatele celor bune si savarsind cele rele, inca din tineretile noastre. Toti suntem talhari deci, numai ca unii dintre noi ajung talhari pocaiti, iar altii raman talhari inraiti.

Da, și am văzut deja  mai sus, în versetul 8 din Apocalipsa capitolul 21 cum anume îi ajută dumnezeu pe tâlharii înrăiți. Nu-i face să înțeleagă că greșesc, nu le influențează mintea ori nu le ”învârtoșează” inima cum a făcut cu Faron în povestea ieșirii din Egipt, nu. El a găsit o soluție mai bună pentru ei, o soluție demnă de o ființă atotputernică, demnă de creatorul Universului. 
Îi aruncă în iezerul care arde, cu foc şi cu pucioasă . Pe vecie. 
Genial, nu ? Nu te-ai fi așteptat la o soluție mai bună, nu ?

Șșșîîîttt ....să nu ai o părere nebunească care te poate pierde. Vezi că asta ( dumnezeu ) interceptează mai bine ca SRI-ul și CIA la un loc, deci ai grijă.


Apoi mai aflăm din text că :Impreuna cu Hristos, ca un adaos de batjocura, au fost rastigniti si doi talhari, numiti de Evanghelie "facatori de rele". Dumnezeu insa, ca un iubitor de oameni, nu a lasat aceasta batjocura lipsita de roade, ci a facut-o roditoare in veci, intai, prin mantuirea unuia dintre cei doi, iar apoi, printr-o pilda lasata noua. 

Dragi credincioși,  noi trebuie să punem accentul pe comparația ”ca un iubitor” , întrucât dumnezeu nu a putut să-l mântuiască ( salveze ) și pe al doilea tâlhar, fiind prea ocupat cu salvarea copiiilor care mor de foame în Africa . Apoi dragi credincioși aflăm ceva ce ne tulbură profund :

"Si erau dusi si altii, doi facatori de rele, ca sa-i omoare impreuna cu El. (...) Iar unul dintre facatorii de rele rastigniti, il hulea zicand: Nu esti Tu Hristosul? Mantuieste-Te pe Tine insuti si pe noi. Si celalalt, raspunzand, il certa, zicand: Nu te temi tu de Dumnezeu, ca esti in aceeasi osanda? Si noi pe drept, caci noi primim cele cuvenite dupa faptele noastre; Acesta insa n-a facut nici un rau. Si zicea lui Iisus: Pomeneste-ma, Doamne, cand vei veni intru Imparatia Ta. Si Iisus i-a zis: Adevarat graiesc tie, astazi vei fi cu Mine in rai" (Luca 23, 39-43). 

Deci aflăm, dragi credincioși că potrivit bibliei chiar e bună varianta ”crede și nu cerceta” .
Și lingușenia de care a dat dovadă al doilea tâlhar a fost bine-plăcută în ochii cretinului ... a, pardon, domnului.

Faptul că primul tâlhar a chestionat adevărul spuselor lui hristos a fost o blasfemie. Faptul că i-a spus să-i arate, să-i demonstreze că într-adevăr e un Zeu și să se salveze pe sine, din nou, a fost o blasfemie în ochii lui hristos, acesta preferând să stea întins pe cruce în loc să facă minuni care să-i convingă pe toți. Iar apoi, după ce stă întins pe cruce și moare, învie și se duce undeva în cer, cu trupul său înviat și stă acolo mai bine de 2000 de ani, având pretenția ca toți oamenii de pe Pământ să creadă acest lucru, în caz contrar, pe cei ce nu cred îi va pedepsi pe vecie. Iată iubirea nemărginită a domnului, dragi credincioși.

Textul analizat ne mai spune că :


Fiind inaltat pe Cruce, Iisus nu era batjocorit numai de arhierei si de carturari, ci si de unul dintre talhari, care se afla in aceeasi osanda cu El si indura aceleasi chinuri. Acest talhar, desi tagaduia ca Iisus ar fi Mesia, astepta totusi o minune din partea Lui. Astfel, desi se indoia de puterea lui Hristos, privindu-l batjocoritor, talharul Il indeamna totusi sa savarseasca o minune izbavitoare. Pentru asemenea oameni insa, minunile nu se vor petrece niciodata.


Sigur, dragi credincioși, tâlharul tăgăduia (nega) zeitatea lui iisus și puterea sa divină, având obligația, dacă dorea să fie salvat, să nu pună la îndoială cuvântul lui iisus.
Probabil că orice creștin dacă ar fi fost în locul lui ar fi reacționat așa cum se cuvine, așa cum se aștepta cristos să reacționeaze amândoi tâlharii, deci să-l creadă pe cuvânt.

De altfel, stimați credincioși și credincioase, sunt convins că astăzi dacă vine cineva la voi despre care se spune că a făcut minuni, că a înviat morții, că a umblat pe apă, etc. dar apoi este prins de poliție și închis, voi l-ați crede dacă v-ar zice că este stăpânul Universului și că poate face orice vrea, fiind atotputernic.


Celalalt talhar, trecut de Biserica in randul sfintilor sub numele de Dismas, infricosat de indrazneala celui dintai, il cearta pe acesta si, mai apoi, Ii cere lui Dumnezeu iertare. Fiind constient de vina lui si de faptul ca cele patimite sunt dupa dreptate, acest al doilea talhar nu se revolta, nu invinovateste soarta sau pe altcineva pentru prinderea si rastignirea sa, ci isi asteapta moartea impacat cu sine. Simultan, privind spre Iisus, talharul intelege marea nedreptate care avea loc: diferenta dintre cei doi talhari si Iisus, caruia nu i se gasise nici o vina, era enorma.


Iată deci, stimați credincioși, că acel Dismas, este trecut în rândul sfinților chiar dacă a dus o viață plină de nelegiuiri, plină de fapte anti-sociale, doar pentru că a stat câteva ore pe cruce și s-a lingușit în fața cui a putut ca să fie salvat . Iată deci DREPTATEA lui dumnezeu.

Tot din citatul de mai sus aflăm că lui iisus nu i se găsise nici o vină. Mai contează că toate regulile vremii interziceau să te autointitulezi ”rege” ori ”împărat”, fie și al iudeilor, așa cum a făcut iisus? Mai contează că a subminat autoritatea vremii, fie ea bună ori rea?
Creștinii oricum îl consideră nevinovat.Spre deosebire de primul talhar, acesta din urma nu-i cere lui Iisus sa-l scape de moartea trupeasca sau sa-i usureze chinurile, ci numai sa-l pomeneasca in Imparatia cea vesnica.

 Parcă ne și putem imagina ce a gândit al doilea tâlhar : ” Bă, hai că de aici nu mă mai salvează nici mama naibii, d-apoi nebunul asta de lângă mine... Bă, dar poate totuși are dreptate, o știi el ceva, ia hai să-mi încerc norocul, poate voi fi mare și tare în cer ”Daca primului talhar Iisus nu i-a raspuns nimic, smerenia celui de-al doilea talhar Il face pe Acesta sa spuna, cu ultimele puteri: "Adevarat graiesc tie, astazi vei fi cu Mine in rai." Vedem cum, recunoasterea vinovatiei personale si marturisirea acesteia i-au adus talharului celui bun pocainta, adica iertarea, iar mila aratata Celui nevinovat i-a deschis acestuia usile raiului.De aici putem observa dreptatea de care dă dovadă domnul. Mai ales dacă al doilea tâlhar a gândit și a acționat după tiparul pe care l-am arătat mai sus, pentru că în biblie nu se specifică că iisus i-ar fi văzut ”smerenia” , poate doar lingușenia : )) 
Iată deci, stimați cititori de ce îi zic creștinii dumnezeului din biblie ”dreptul judecător” .Amandoi talharii au cerut lui Iisus mantuirea, cel dintai insa in batjocura, iar cel de pe urma din pocainta, recunoscandu-si vinovatia. Fiecare talhar a primit, mai apoi, ceea ce a cerut de la Iisus, primul batjocura iadului, iar cel de pe urma odihna Imparatiei. Talharul cel pocait s-a trecut cu vederea pe sine, uitand parca de durerile cele din rastignire, si a fost cuprins de mila fata de Cel nevinovat, care patimea aceeasi moarte.

Pentru citatul de mai sus, stimați credincioși, putem spune că mare, îmbelșugat și minunat a fost darul alcoolizări la autorul acestui articol, cel puțin când l-a scris.


Spunem asta deoarece autorul zice că amândoi tâlharii au cerut mântuirea de la hristos și amândoi au primit ce au cerut.
Însă unul a primit damnarea în iad iar celălalt mântuirea în rai . Foarte logic, nici nu se contrazice.


La sfârșit aflăm de la autor că :

Pana la sfarsitul lumii, Crucea lui Hristos va desparti pe cei alesi de cei pierduti. Pe cat putem, sa pastram in minte urmatorul lucru: nu vom da seama atat pentru ca nu am avut viata sfanta si credinta tare a sfintilor, cat pentru faptul ca nu am putut dobandi nici macar pocainta unui talhar.


Deci ați înțeles, da? Singurul lucru care vă trebuie ca să intrați în dreapta împărăție a lui cristos este lingușenia față de el (adică să vă aplecați în fața lui și să-l slăviți) și să vă căiți de cele pe care le-ați făcut. 
Nici măcar nu trebuie să cereți iertare celor cărora le-ați făcut rău și nici măcar nu aveți nevoie de iertarea lor, vă iartă cristos în numele lor.

Iată dreptatea din împărăția lui iisus. Numai demnă pentru o ființă omnipotentă, creatorul Universului, nu ?


2 comentarii:

  1. Intr-o zi o sa te intalnesti cu Dumnezeu sper sa fie o intalnire fericita pentru tine :)...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dumnezeul tău nu există. Și eu sper să vezi într-o zi că îți trăiești viața în minciuna popilor.

      Ștergere